La polènta
di Carmen Fumagalli Guariglia
Per fà öna polènta de contentà sich persune, a l'vocór: ü liter e mès de aqua, mès chilo de farina e ü cugià de sal gròssa. I quantità 'ndeciade i è de ritègn ü pressapóch perché po' mè de tègn cönt de la fam che s'gh'à e suertöt de la qualità de la farina che s'dovra.
Per fà che la polènta la ègne fò buna,bisognerèss pròpe fàla cös in d'ü stignàt de ghisa, rotondàt söl fónd e tecàt a la sósta, sö la fiàma del camì. Ün arnés necessare, l'è 'l bastù de lègn, lóngh ü sessanta ghèi, drécc de la banda che se l'ciàpa 'n di mà e piegàt, apéna, apéna, come öna spéce de archèt de l'ótra banda.
Dóca, s'comènsa col mèt söl föch o stignàt con dét l'aqua zamò salada e po' fa fogà de léna la fiàma fina che la bói. A sto punto, s'ghe böta dét la farina, ma a belase a belase, öress dì a prisa a prisa, 'ntat che col bastù se la rüga sö de léna perché no i se furme dét i "frà", perché chèi öna ólta facc, i se dèsfa piö.
Dopo s'và inàcc a rügà, cioè come s'dis, a menà la polènta, sèmper de chèla banda, confurma al müimènt di ràge del leròi, in menéra per ògne menàda, de portà a gala la polènta che gh'è sül fónd.
Sta operassiù la gh'à de dürà mia méno de tri quàrcc d'ura.
Quando la polènta l'è còcia, se la 'nguàla töt atùren co la palèta de lègn passàda sóta l'aqua, po' se la üda fò sö la basia e se la pórta in tàola che la föme amò.
Ognü alura, l'pöl tö zó la so fèta, ma piötòst del cortèl de lègn, l'è mèi dovrà ü fél de spaghetì fì.
Öltima racomandassiù: la polènta la gh'à de èss gna tròp mòla (che sedenò la se lassa 'ndà despertöt) gna tròp dura.
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"Sósta": è la catena che pende dal canino, sulla quale si agganciano i recipienti.
"Frà": sono i grumi che si formano con facilità, al primo contatto della farina con l'acqua.
La farina de la polènta
Per fà che 'l formét (il frumento) 'l deentèss farina, se l' portàa del mülinér (mugnaio) che l'masnàa (macinava) e l'desmesciàa ol grà (separava il grano) nel buratto in tre qualità: Farina, Farinèl, Crösca. (Farina, Farinella, Crusca.)
La Farina se la metìa 'n di sàch de lì (lino) e 'l grà 'n di sàch de iuta (canapa) facc söl pòst (cuciti sul posto) perché po' a' notèr a 'm sumnàa (anche noi un tempo coltivavamo) l'seès la canapa che ol lì. E dopo töt isto laurà a s'püdia fà cös e mangià sta benedèta polènta.
Ma l'éra mia fenida lé, perché i dòne, col grà, l'avena , e l'ors (il grano, l'avena e l'orzo) i fàa ol pà, che l'se salvàa per di mis intréch. (facevano il pane che si salvava per mesi interi.)
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Da ricordare che anche gli avanzi non venivano sprecati. Si usavano per il pasto delle mucche, sotto forma di crusca, quando non avevano il foraggio. Il pasto consisteva in acqua, poco sale, crusca e paglia.
La polènta
A s'ciàpa öna pignàta
Dòpo d'ila salàda
la sò farina zalda
Però m'è regordàs
La spanderà 'n de l'aria
Chèsta l'è la rissèta
ü piàt de chi piö fi
Perchè co' la pitansa |
Si prende una pignatta
Dopo averla salata
della farina gialla
Bisonga ricordarsi
Si spargerà nell'aria
Questa è la ricetta
Un piatto prelibato
Perchè con la pietanza |
Poesia di Carmen Fumagalli Guariglia |